2020-2021’in İlk Erken Zeytin Hasadı

19.02.2021 | Blog

Erken Zeytin Hasadı; Yılın bu dönemi bizim için epey heyecan verici. Yılın ilk hasadına başlamış bulunuyoruz. Tüm yıl gözümüz gibi baktığımız zeytin ağaçlarının hediyesini alma zamanı… Şu şansa bakın ki hasadın ilk gününde bolluk ve bereketin simgesi çatal zeytini bulduk. Bereketiyle gelsin.

Elle bin bir  zahmet ile toplanılan zeytinler, fabrikalara götürülür öncelikle yıkama,  sonrasında kırma ve pres işlemlerinden geçer. Pres işleminden sonra zeytinlerin suyu ve yağı birbirinden ayrıştırılarak zeytinyağına dönüşür.

Çanakkale ülkemizin en önemli zeytin ve zeytinyağı üretim merkezlerinden biridir. Çanakkale de erken hasat olarak bilinen ürünler, kaliteli ve lezzetli olduğu için tüketiciler tarafından çok tercih edilmektedir. Bunun için çiftçiler de erken hasata daha fazla önem vermektedir. Çiftçiler zeytinlerini ağaçlarında titizlikle zeytin ağaçlarını kırmadan  toplamakta ve fabrikaya göndermektedir.

Zeytin Hasadı Ne Zaman Yapılır?

Maliyet unsuru yüksek  olunca zeytinin  hasadı da önemli oluyor haliyle. Zamansız yapılan hasatlarda  veya uygun olmayan şekilde yapılan hasatlarda, zeytinlerin verim ve kalitesi, yağ miktarı ve kalitesini büyük oranda etkilenmektedir. Doğru hasat süresinin seçilmemesi zeytin yaprakları ve sürgün kaybını arttırmaktadır.

Zeytin meyvelerinin sofralık ya da yağlık  olarak kullanılacaksa hasat zamanı farklılık göstermektedir. Yani zeytinin kullanım amacına göre hasadı yapılır. Sofralık yeşil zeytin yapılacaksa; sarı / yeşil renge dönüştüğü erken aylarda Eylül / Ekim gibi toplanır. Bu aylarda zeytinlerin sertliği önceki zamanına  göre azalır. Normal büyüklükte olur ve yumuşamaya başlar.  Siyah sofralık zeytin düşünülüyorsa daha geç bir zamanda  Kasım/Aralık gibi toplanmalıdır. Zeytin bu aylarda kararmaya başlar. Kararma sadece kabukta değil zeytinin kendi etine de geçemeye başlar. Zeytin yağlık olarak değerlendirecek isek ağaçta artık hiç yeşil kalmadığında toplanmalıdır. Hiç yeşil kalmadığında zeytinde sertlik gider ve iyice yumuşar. Çekirdek kolayca çıkar. Bu zamanda zeytinde yağ oranı da en yüksek seviyeye ulaşır. Zeytinin suyu çıkmaya başlar.

Aroması yüksek zeytin yağı veya yağda meyve kokusu daha fazla alınmak isteniyorsa yeşil zeytinlerden de yağ elde edilir. Daha erken yapılan  hasat da yani  yeşil zeytinden elde edilen yağın asit derecesi daha düşük olur.  Zeytinler yeşil olduğu için yağ tadı biraz daha acı olabilir. Yağ oranı da daha düşük olabilir.

Etiketler: Zeytin Yağ Erken hasat, Zeytin Toplama Zamanı, Erken Zeytin Hasadı,  İlk Erken Zeytin Hasat Dönemi,  Çanakkale Zeytin Yağ Erken Hasat, Sabun Kayfe