Polifenol, bitkilerin içinde olan doğal bileşenlere verilen bir isimdir. Zeytinyağı, polifenol içeren tek bitkisel yağdır. Polifenollerin, pek çok hastalık başlangıcında fayda sağladığı yapılan bilimsel araştırmalar ile kanıtlanmıştır. Alzheimer, Parkinson, Otizm, Beyin ve Bağırsak hastalıkları; polifenollerin insan sağlığı üzerindeki yararları için yapılan araştırmalarda başı çekmiştir. Polifenoller bakteri, maya ve virüs gibi mikroorganizmaların gelişimini engelleyerek antimikrobiyal etki göstermektedir. Ayrıca doğal antioksidan kaynağı olan polifenoller, pek çok hastalıkların önlenmesinde önemli role sahiptir.
Polifenoller, beyin-bağırsak hattının modülasyonu yoluyla, bağırsak ve nörolojik hastalıkların tedavisinde yararlı etkiler sunmaktadır. Polifenollerin yararlı etkileri sadece bağırsak mikrobiyotasını düzenleyebilme yetenekleri ile değil, aynı zamanda beyin nöroenflamasyonunu azaltma, hafıza ve bilişsel işlevi geliştirme yetenekleriyle de açıklanabilmektedir. Bu özellikleri polifenolleri nörodejeneratif bozukluklar ve kardiyovasküler rahatsızlıklar başta olmak üzere birçok hastalıkla mücadele etmek için umut verici nutrasötikler konumuna getirmektedir.
Polifenoller yaygın olarak meyve, sebze, hububat, bal, çay, kahve ve şarap gibi gıdalarda bulunmaktadır. Gıdalardaki tat, koku ve rengin oluşumunda etkili olan polifenoller, antimikrobiyal ve antiosidatif özelliklere sahip olmaları, enzim inhibisyonuna neden olmaları, farklı gıdalarda saflık kontrol kriteri olmaları ve insan sağlığı üzerindeki işlevleri nedeniyle önemli gıda bileşenleridir. Polifenoller, yapısında bulunan çok sayıdaki fenol grubu sayesinde antimikrobiyal özellik sergilemektedir.
İnsan hayatının olmazsa olmazıdır kısaca…
Bağırsak mikrobiyotasının aktivitesi sonucunda polifenollerin yapısındaki glikozidik bağların parçalanması ve heterosiklik yapının bozulması ile polifenoller daha basit türevlere indirgenmektedir ve böylece emilimleri artmaktadır. Bunun sonucunda da kalın bağırsakta, patojenlerin gelişimi engellenebilmektedir. Polifenoller prebiyotik etki göstererek, spesifik bakteri suşlarının gelişimini uyarmaktadır. Böylece bağırsak mikrobiyotasının bileşiminde önemli değişikliklere neden olmaktadır.
Polifenoller, prebiyotik görev üstlenerek; disbiyozisi önleme, serbest radikal süpürme ve hücrenin stres yanıtını artırma gibi işlevler ile Alzheimer hastalığının başlangıcına karşı etkili olabileceği yapılan araştırmalarda ifade edilmiştir. Polifenol takviyesinin mikrobiyota ve Alzheimer üzerine etkisini araştıran, insanlar üzerinde yapılan birçok denemede polifenollerinin tüketilmesi neticesinde bağırsakta Firmicutes ve Bacteroidetes kolonizasyonunun arttığı, bunun sonucunda amiloid birikimi ve serebral enflamasyonun azaldığı bulgulanmıştır.
Her sabah 1 kahve fincanı Mavras Erken Hasat veya Mavras Organik Erken Hasat zeytinyağını aç karnınıza tüketmenizi şiddetle tasiye ederiz. Polifenolü yüksek zeytinyağlarımız sayesinde kendinizi her gün yeniden gençliğinizin zindeliğinde hissedeceksiniz.