Harvard Health Publishing’in Genel Yayın Yönetmeni Matthew Solan: “Her gün az miktarda zeytinyağı tüketmek daha uzun yaşamanıza yardımcı olabilir.”
Harvard Health Publishing’in Genel Yayın Yönetmeni Matthew Solan, “Sağlıklı Kalmak” başlığıyla kaleme aldığı yazısında daha fazla zeytinyağı yemenin, daha uzun bir yaşam süresi ile bağlantılı olduğuna değindi.
Solan’ın dediğine göre; yapılan bir gözlemsel araştırmaya göre, her gün az miktarda zeytinyağı tüketmek daha uzun yaşamanıza yardımcı olabilirmiş.
Söz konusu araştırmada görevli araştırmacılar, yaklaşık 30 yıllık bir süre boyunca yaklaşık 90.000 kişinin sağlık verilerine baktı. Katılımcıların kalp hastalığı, kanser gibi hastalıkları yoktu ve her dört yılda bir diyet anketlerini doldurdular. Katılımcılara her ankette ortalama olarak, katı ve sıvı yağ türleri de dahil olmak üzere belirli yiyecekleri ne sıklıkta yedikleri soruldu.
Sonuçlar, günde ½ yemek kaşığından fazla (7 gramdan fazla) zeytinyağı tüketenlerin, nadiren veya hiç zeytinyağı içmeyenlere göre herhangi bir nedenden ölme riskinin %19 daha düşük olduğunu gösterdi. Belirli koşullara bakıldığında, araştırmacılar zeytinyağı grubunun ayrıca %19 daha düşük kardiyovasküler hastalık riskine, %17 daha düşük kanserden ölme riskine ve %29 daha düşük Alzheimer hastalığı gibi nörodejeneratif bir hastalıktan ölme riskine sahip olduğunu buldular.
Araştırmacılar, sağlıksız yağlar için zeytinyağının ikame edilmesinin daha önemli bir etkiye sahip olabileceğini öne sürdüler. Günde 10 gram margarin, tereyağı ve mayonez gibi yağları aynı miktarda zeytinyağı ile değiştirmenin genel ölüm ve hastalık riskini %34’e kadar azaltabileceğini tahmin ettiler. Söz konusu bu çalışma, Journal of the American College of Cardiology tarafından 12 Ocak 2022’de çevrimiçi olarak yayınlandı.
*Sorumluluk Reddi:
Bu sitedeki hiçbir içerik, tarihi ne olursa olsun, doktorunuzun veya diğer kalifiye klinisyenlerin doğrudan tıbbi tavsiyesinin yerine kullanılmamalıdır.
Kaynak: https://bit.ly/3AWOgWo