Yüksek asitlik derecesi sebebiyle doğrudan yemeye uygun olmayan Rafine Zeytinyağlar, yüksek ısı ve çeşitli kimyasal yöntemlerle temizlenerek belirli oranda Naturel Sızma zeytinyağı karıştırılmasından elde edilir ve böylelikle tüketime uygun hale getirilir. Riviera yağ, çoğunlukla sıcak yemeklerde kullanılır.
Rafine zeytinyağı, piyasada rafinajlık zeytinyağı olarak da bilinir. Üretmek için Pirina fabrikalarında Hekzan ile ayrıştırılarak elde edilen yağın rafinasyon işleminden geçirilmesiyle elde edilir. Bu arada “Hekzan nedir?” diye soranlar için ek bilgi olması açısından anlatalım; Hekzan, laboratuvarlarda yağ çözücü olarak kullanılmaktadır. Ayrıca sanayide de organik bir çözücü olarak kullanılmaktadır. Hekzan kullanılarak ortaya çıkartılan Riviera Yağ ise zeytinin yapısını bozmadan gerçekleştirilen işlemler sonucu elde edilen sözde zeytinyağı türüdür. Kullanılmış bitkisel yağlar ve zeytinyağı üretimi esnasında arta kalan Pirina, Pate gibi çıktıların Hekzanla kimyasal işlemden geçirilerek rafine edildikten sonra ortaya çıkan sözde zeytinyağı olarak “Rafine” başlığı altında piyasaya sürülür. Riviera yağın ortaya çıkması için çözündürülmüş yağlar belirli bir oranda sızma zeytinyağı ile karıştırılarak Riviera zeytinyağı elde edilir.
Biz Mavras olarak bu tür yağların insan tüketimi için kullanılmasını yararlı bulmuyoruz. Ayrıca; zeytinyağı özelliklerini kaybetmiş olan zeytin çıktılarının kimyasal işlemden geçirildikten sonra zeytinyağı taklidi olarak “Rafine Zeytinyağı” adıyla piyasaya sunulmasının yanlış olduğunu düşünüyoruz.